Ταξίδια και ασφάλεια υγείας: Τι πρέπει να ξέρεις και τι να προσέξεις

Πηγαίνοντας σε μία άλλη χώρα, αφήνουμε την καθημερινότητα μας στο περιθώριο, και γι’ αυτό η σωστή οργάνωση είναι πολύ σημαντική. Μέρος την οργανωτικής διαδικασίας, είναι η δυνατότητα δ των δυσάρεστων εκπλήξεων που μπορεί να αντιμετωπίσουμε όπως για παράδειγμα μία τροφική δηλητηρίαση ή κάποιο ατύχημα. Γι’ αυτό το λόγο, υπάρχει η ασφάλιση υγείας.

Γιατί πρέπει να έχεις ασφάλεια υγείας όταν ταξιδεύεις;

Η ζωή είναι απρόβλεπτη, και αυτό δεν σταματάει όταν ταξιδεύουμε. Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τα χειρότερα όταν ετοιμάζεται για μία υπέροχη εμπειρία αλλά είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε πως υπάρχουν ρίσκα.

Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως, προφανώς, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί την περίθαλψή σου σε περίπτωση που την χρειαστείς οπουδήποτε και αν είσαι. Ωστόσο, σε περίπτωση κάποιας ασθένειας ή ατυχήματος, αν δεν έχεις ασφάλεια θα βρεθείς αντιμέτωπος με έναν αρκετά μεγάλο λογαριασμό στην επιστροφή σου.

Ειδικά σε περίπτωση που σκοπεύεις να ασχοληθείς με κάποιο extreme sport, θα λέγαμε πως η ασφάλεια είναι απαραίτητη αφού η διάσωση ή η μεταφορά στην χώρα σου σε περίπτωση που χαθείς ή χτυπήσεις είναι ακόμη πιο ακριβή από την νοσηλεία για ένα βράδυ. Παρακάτω θα δούμε τι επιλογές έχεις στα ταξίδια σου.

Για ταξίδια σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αν είσαι κάτοικος Ελλάδας (ή άλλης χώρας της Ε.Ε. )  και είσαι ασφαλισμένος σε δημόσιο  φορέα, δικαιούσαι την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) η οποία καλύπτει τα έξοδα νοσηλείας και θεραπείας. Στην ουσία, έχεις τα ίδια δικαιώματα που θα είχε και ένας ασφαλισμένος κάτοικος της χώρας στην οποία ταξιδεύεις. Ο τρόπος για να τη λάβεις είναι πολύ απλός. Επισκέπτεσαι τον ασφαλιστικό σου φορέα πριν το ταξίδι σου και παίρνεις την εν λόγω κάρτα δωρεάν.

Τι πρέπει να προσέξεις:

Η ΕΚΑΑ δεν καλύπτει τα πάντα. Πιο συγκεκριμένα, δεν καλύπτει τη νοσηλεία σε ιδιωτικούς φορείς, τις προγραμματισμένες επισκέψεις σε δημόσια νοσοκομεία, καθώς και τις διασώσεις από χιονοδρομικά κέντρα.

Συνεπώς, αν σκοπεύεις να ασχοληθείς με τα extreme sports στα ταξίδια σου, καλό θα ήταν να λάβεις μία έξτρα ασφάλεια υγείας. Διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και τράπεζες προσφέρουν πληθώρα πακέτων ανάμεσα στα οποία μπορείς να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει.

Για ταξίδια στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου

Με τα συστήματα υγείας να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, δεν υπάρχουν fix τιμές για τα υπόλοιπα μέρη του κόσμου. Σε χώρες όπως οι Η.Π.Α, το Μεξικό, και η Βραζιλία όπου υπάρχει αυξημένη εγκληματικότητα, είναι σχεδόν απαραίτητο να έχεις ασφάλεια υγείας ταξιδεύοντας. Στην Ελλάδα, γίνονται συχνά διμερείς συμφωνίες μεταξύ των δημοσίων φορέων υγείας με διάφορες χώρες όπου παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης στους ταξιδιώτες. Για να ενημερωθείς αν δικαιούσαι δωρεάν περίθαλψη στον προορισμό σου πρέπει να απευθυνθείς στον φορέα που έχεις ασφαλιστεί.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μπορείς να επιλέξεις κάποιο πακέτο από μία ασφαλιστική εταιρεία ή κάποια τράπεζα.

Τι πρέπει να προσέξεις:

Σε όλο τον κόσμο, προσφέρονται πακέτα υγειονομικής ασφάλειας για τους τουρίστες τα οποία λόγω της ισοτιμίας των νομισμάτων μπορεί να είναι πολύ πιο οικονομικά από το να αγοράσεις το πακέτο σου στην Ελλάδα. Αυτό ωστόσο θα απαιτήσει περισσότερη έρευνα εκ μέρους σου. Αν έχεις κλείσει το ταξίδι σου μέσω ταξιδιωτικού γραφείου μπορείς να απευθυνθείς εκεί για να βρεις το πακέτο που σε συμφέρει.

Έχεις πολλές επιλογές όταν μιλάμε για την ασφάλεια της υγείας σου στο εξωτερικό. Λίγη έρευνα και οργάνωση φτάνουν για να σε γλιτώσουν από πολλά περιττά έξοδα.