FotoArtMagazine: Πως γεννήθηκε η ιδέα για ένα τέτοιο site και ποιος είναι ο ουσιαστικός σκοπός αυτής της σελίδας για εσάς ?

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: O Γιάννης Μαδεμλής μου έστελνε μέσω e - mail αεροφωτογραφίες που έβγαζε από διάφορα μέρη των Σερρών. Μόλις μαζεύτηκαν αρκετές σκέφθηκα να δημιουργήσω μια ιστοσελίδα που θα τις κάνεις προσιτές σε όλους. Ήρθα σε επαφή μαζί του, του άρεσε η ιδέα και ξεκινήσαμε… Ο σκοπός του δικτυακού αυτού τόπου είναι να προβάλλει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την άγνωστη στους πολλούς αλλά πανέμορφη όψη από ψηλά της πατρίδος μας, μέσα από τις αεροφωτογραφίες των ερασιτεχνών πιλότων.

FotoArtMagazine: Πια η σχέση σας με την φωτογραφία και πως προέκυψε αυτή η αγάπη για την αεροφωτογραφία ?

Γ.ΜΑΔΕΜΛΗΣ: Η Αεροπορία είναι ένα κομμάτι της ζωής μου, έστω και ερασιτεχνικά. Ξεκίνησα να τραβάω αεροφωτογραφίες σποραδικά για να αποθανατίσω τις πανέμορφες όψεις που όσοι πετάμε έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε. Κάθε πτήση και κάθε τοπίο είναι μοναδικό, ποτέ δεν θα το ξαναδείς από την ίδια γωνία, το ίδιο ύψος και με τις ίδιες συνθήκες φωτισμού. Με τις αεροφωτογραφίες μπορώ να κρατάω κάποιες από αυτές τις στιγμές για πάντα. Σταδιακά, οι αεροφωτογραφίες έγιναν μέρος της κάθε πτήσης, ακόμη και στις συνηθισμένες διαδρομές πάντα υπάρχει κάτι που 'ξέφυγε' και αξίζει να φωτογραφηθεί.

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: Με την φωτογραφία ασχολούμαι εδώ και τριανταπέντε χρόνια. Μ’ αρέσει να πειραματίζομαι με τον φακό. Με συγκινεί το γεγονός ότι σε μια αεροφωτογραφία μπορείς να φυλακίσεις μια στιγμή και ν’ αφήσεις την εικόνα να γίνει ο αφηγητής χωρίς τις δικές σου λέξεις. Αυτή είναι είναι η ομορφιά της

FotoArtMagazine: Ποιο κριτήριο έχετε για το υλικό που βάζετε στην σελίδα σας ?

Γ. ΜΑΔΕΜΛΗΣ: Αεροφωτογραφίες καλής ποιότητας, υψηλής ανάλυσης και με ενδιαφέρον θέμα, προτιμούμε πόλεις, λίμνες ποτάμια και άλλα θέματα εύκολα αναγνωρίσιμα που ενδιαφέρουν πολλούς

FotoArtMagazine: Πόσο τακτική είναι η ανανέωση της σελίδας σας ?

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: Το airphotos.gr ανανεώνεται μια έως δύο φορές την βδομάδα. Η ανανέωσή του εξαρτάται από τον αριθμό των αεροφωτογραφιών που έχουμε για δημοσίευση.

FotoArtMagazine: Ποιο από τα θέματα σας βλέπετε ότι έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους επισκέπτες σας ?

Γ.ΜΑΔΕΜΛΗΣ: Νομίζω ότι για του Σερραίους οι φωτογραφίες του Νομού, για άλλους επισκέπτες είναι το ίδιο.

FotoArtMagazine: Υπάρχει μηχανή αναζήτησης για το περιεχόμενο της σελίδας σας ?

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: Η ιστοσελίδα έχει την μορφή φωτογραφικού άλμπουμ, μέσα από το μενού της και τους χάρτες ο επισκέπτης εύκολα μπορεί να βρει την αεροφωτογραφία της περιοχής που θέλει. Φυσικά υπάρχει και η μηχανή αναζήτησης

FotoArtMagazine: Από ότι είδαμε στο site σας έχετε είδη από πολλά μέρη αεροφωτογραφίες, σκοπεύετε να προσθέσετε και από άλλα μέρη της Ελλάδας?
Γ. ΜΑΔΕΜΛΗΣ: Αν και ξεκινήσαμε με αεροφωτογραφίες των Σερρών, κατόπιν αναθεώρησης των στόχων του site αλλά και παραινέσεων από άλλους πιλότους που διαθέτουν αεροφωτογραφίες, αποφασίσαμε να βάζουμε φωτογραφίες που μας στέλνουν άλλοι πιλότοι από μέρη που είναι μακριά για μας και είναι δύσκολο να βρεθούμε εκεί για να τα φωτογραφήσουμε. Παράλληλα θα προστίθενται και δικές μας φωτογραφίες από όσα μέρη επισκεπτόμαστε οι ίδιοι.

FotoArtMagazine: Υπάρχουν εξωτερικές συνδέσεις για άλλες σελίδες (link) ?

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: Υπάρχουν link για σελίδες Ελλήνων αεροπόρων - φίλων της αεροπορίας και των Αερολεσχών.

FotoArtMagazine: Υπάρχει χώρος συζήτησης (forum) ?

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: Υπάρχει χώρος συζήτησης (forum) για θέματα που έχουν σχέση με τις αεροφωτογραφίες και την αεροφωτογράφηση.

FotoArtMagazine: Συνεργάζεστε με κάποια άλλα sites και ποια η βάση συνεργασία σας ?

Γ. ΜΑΔΕΜΛΗΣ: Όχι, οι αεροφωτογραφίες άλλων που χρησιμοποιούμε δεν αντλούνται από άλλα sites αλλά μας αποστέλλονται από τους δημιουργούς τους απ' ευθείας με άδεια να τις δημοσιεύσουμε.

FotoArtMagazine: Τι θα λέγατε σε κάποιον που θα σας ρωτούσε να του περιγράψετε το site σας ?

Γ. ΜΑΔΕΜΛΗΣ: Αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από διάφορα μέρη της Ελλάδας ώστε πολλοί άνθρωποι να γίνουν κοινωνοί αυτής της άγνωστης στους πολλούς όψης της πατρίδος μας από ψηλά.

FotoArtMagazine: Είστε ικανοποιημένος από την κίνηση της σελίδας σας ?

Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: Αν και είμαστε στην αρχή η ανταπόκριση και τα e - mail που πήραμε ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μας.

FotoArtMagazine: Και τελειώνοντας αυτήν την μικρή συνέντευξη θα ήθελα να μου πείτε πως ονειρεύεστε να προχωρήσει η σελίδα σας ?

Γ. ΜΑΔΕΜΛΗΣ: Να εμπλουτιστεί με φωτογραφίες από κάθε γωνιά της Ελλάδος, είτε δικές μας είτε συνεργασίες άλλων. Γι΄αυτό και διαλέξαμε το όνομα http://www.airphotos.gr/ και όχι http://www.serresairphotos.gr/, όπως σκεφτόμασταν στην αρχή, ώστε να έχουμε περιθώρια κάλυψης όλου του ελλαδικού χώρου.

Παρόλο που ο Γιάννης Μαδεμλής δεν είναι επαγγελματίας φωτογράφος υπηρετεί την φωτογραφία από το πόστο του και με το παραπάνω.
Με την σημαντική συμβολή του Θανάση Αθανασιάδη έχουν χτίσει μια πολύ όμορφη ιστοσελίδα γεμάτη εικόνες από ψηλά, μια διαφορετική οπτική που όλοι οι φωτογράφοι λίγο πολύ θα θέλαμε να έχουμε έστω και μια φορά.

Το FOTO ART MAGAZINE επέλεξε να παρουσιάσει αυτήν την σημαντική προσπάθεια γιατί μας άρεσε πολύ και ευχόμαστε να συνεχίσουν για το καλύτερο αλλά και ευχόμαστε να του μιμηθούν και άλλοι που ασχολούνται με διαφορετικές πτυχές και οπτικές της φωτογραφίας.
Πολλές λοιπόν αεροφωτογραφίες μπορείτε να δείτε στο http://www.airphotos.gr/
Αλλά και στο FOTO ART MAGAZINE μιας και ο Γιάννης Μαδεμλής εκθέτει στην Gallery του FOTO ART MAGAZINE. Ευχαριστώ πολύ τον 
Γιάννη Μαδεμλή και τον Θανάση Αθανασιάδη για την μικρή συνέντευξη που μας έδωσαν.
Τους ευχόμαστε καλή συνέχεια.

Γιώργος Φιωτάκης © FotoArtMagazine