Μικρό budget; Κάνε backpacking!

Είμαστε πολλοί αυτοί που πιστεύουμε πως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ταξιδεύεις και να γνωρίζεις τις διαφορετικές πτυχές του κόσμου. Παρ’ όλα αυτά, τα περισσότερα ταξίδια έχουν οικονομικό κόστος, κάτι που αποτρέπει πολλούς από το να επισκεφτούν καινούργια μέρη.

Τι και αν σας λέγαμε όμως ότι υπάρχει τρόπος να ταξιδέψετε οικονομικά; Λέγεται backpacking, και την τελευταία δεκαετία αποτελεί ταξιδιωτικό trend ανάμεσα στο νεανικό κοινό και τους λάτρεις των ταξιδιών που έχουν περιορισμένο budget. Ας μάθουμε λοιπόν κάτι παραπάνω για αυτό.

Τι είναι το backpacking;

Με τον όρο περιγράφουμε το είδος ταξιδιού που είναι επικεντρωμένο στην εμπειρία και όχι στην άνεση καθώς πολλοί ταξιδεύουν για να ξεκουραστούν και να πάρουν μία δόση πολυτέλειας γνωρίζοντας παράλληλα ένα διαφορετικό μέρος.

Αντίθετα, όσοι επιλέγουν το backpacking, έχουν ως πραγματικό στόχο να γνωρίσουν το μέρος, τον πολιτισμό και τους ντόπιους ώστε να μπορέσουν να έχουν μία πιο ολοκληρωμένη οπτική.

Έτσι, το ταξίδι συνίσταται από τις απαραίτητες αποσκευές οι οποίες χωράνε σε ένα μόνο σακίδιο – εξ ου και η ονομασία- , διαμονή σε camping ή πανδοχεία, street food, ποδήλατα, δημόσια συγκοινωνίας, μετακίνηση με τα πόδια, συναναστροφή με τους ντόπιους και εξερεύνηση των κοντινών περιοχών.

Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει πραγματικά να γνωρίσει την Ολλανδία, δεν αρκεί μόνο ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ. Εφ’ όσον θα χρειαστεί περισσότερο διάστημα για να ανακαλύψει τις υπόλοιπες πόλεις και προκειμένου να μην αυξήσει τα έξοδά του, αποφασίζει να αφήσει στην άκρη ορισμένες ανέσεις όπως το δωμάτιο ενός μεγάλου ξενοδοχείου, η ενοικίαση αυτοκινήτου ή το δείπνο σε ένα καλό εστιατόριο ώστε να μπορέσει να μείνει στον προορισμό του με τα ίδια χρήματα για περισσότερες ημέρες.

Μέχρι τώρα, το backpacking ακούγεται κουραστικό, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να το βιώσει κάποιος έστω και μία φορά στη ζωή του:

1. Δεν θα νιώσεις τύψεις για τις εμπειρίες σου

Οι περισσότεροι μαζεύουν χρήματα για μια ολόκληρη χρονιά ώστε να πάνε ένα μόνο ταξίδι. Είναι αναμενόμενο λοιπόν πως επιστρέφοντας έρχονται αντιμέτωποι με την ιδέα πως χάλασαν τις οικονομίες μίας χρονιάς σε μία μόνο εβδομάδα, κάνοντας έτσι την εμπειρία του ταξιδιού γλυκόπικρη. Τι και αν δεν χρειαζόταν να ξοδέψεις τόσα πολλά χρήματα; Μπορείς να γνωρίσεις τον κόσμο, χωρίς να νιώθεις άσχημα γι’ αυτό.

2. Αποκτάς αυτοπεποίθηση

Όπως είπαμε, ένα βασικό στοιχείο του backpacking είναι  η συναναστροφή με τους ντόπιους προκειμένου να δεις τον αυθεντικό τρόπο ζωής τους και να γίνεις έστω και για λίγες μέρες κομμάτι του. Προκειμένου να βρεις το καλύτερο street food, την πιο οικονομική μπύρα ή ένα κρυφό διαμάντι, θα χρειαστεί αναγκαστικά να έρθεις σε επαφή με άτομα που δεν έχεις συνηθίσει. Η αυτοπεποίθηση που κερδίζεις όταν κοινωνικοποιείσαι με άτομα διαφορετικά από εσένα, θα σε ακολουθήσει μαζί σου στον δρόμο της επιστροφής και θα σε βοηθήσει στην καθημερινότητά σου.

3. Κερδίζεις εμπειρίες ζωής

Αφήνοντας πίσω τις ανέσεις σου, θα χρειαστεί ίσως να μπεις σε έξτρα κόπο, όμως παράλληλα σου αφήνει ανοιχτές αμέτρητες πιθανότητες που μπορούν να σε οδηγήσουν σε μοναδικές εμπειρίες που θα θυμάσαι για πάντα.

4. Μαθαίνεις να εκτιμάς τα μικρά πράγματα

Οι περισσότεροι από εμάς στην καθημερινή μας ζωή «τρέχουμε» για να προλάβουμε όλες μας τις υποχρεώσεις, και αρκετά συχνά βρίσκουμε τους εαυτούς μας να αγχώνονται υπερβολικά χωρίς να μπορούμε να απολαύσουμε την ζωή με τις μικρές τις λεπτομέρειες. Στο backpacking όμως ο υλικός κόσμος φαίνεται τόσο μικρός όταν σκαρφαλώνεις ένα βουνό και συνομιλείς με μία παρέα ντόπιων ή όταν δοκιμάζεις ένα περίεργο φαγητό. Η καθημερινότητα είναι μακριά και μπορείς να πάρεις μία ανάσα για να απολαύσεις την ζωή.Το backpacking είναι πραγματικά μία ξεχωριστή εμπειρία. Είτε πας μόνος σου, είτε με παρέα, θα κερδίσεις πράγματα χωρίς να χάσεις όλες σου τις οικονομίες. Ώρα να δοκιμάσεις κάτι καινούριο!