Το κλείσιμο του νησιού Μπορακάι για έξι μήνες
Το νησί Μπορακάι στις Φιλιππίνες αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή προορισμό για τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο. Οι παραλίες με την απαλή λευκή άμμο και τα πεντακάθαρα νερά τα οποία διαθέτει, του έχουν χαρίσει διακρίσεις σε διαγωνισμούς για τους καλύτερους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Εκτός από τις φυσικές του ομορφιές, το νησί είναι επίσης γνωστό για τις δυνατότητες που προσφέρει για θαλάσσια σπορ, καθώς και για τη νυχτερινή ζωή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 φιλοξενήθηκαν στο νησί περίπου 2,1 εκατομμύρια τουρίστες, δημιουργώντας δαπάνες ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Το νησί έχει πολύ μικρή έκταση, περίπου τέσσερα τετραγωνικά μίλια, και η αυξημένη επισκεψιμότητά του δημιούργησε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως είναι η ανεπαρκής διαχείριση στερεών αποβλήτων, οι παρατυπίες στη δόμηση, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η παράνομη αλιεία κλπ. Έρευνα έδειξε πως 716 από τις 834 οικίες και επιχειρήσεις δεν διέθεταν την ειδική άδεια που απαιτείται για το σημείο απόθεσης των αποβλήτων τους, οπότε τα πετούσαν απευθείας στη θάλασσα.
Η εντολή για το κλείσιμο
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουέρτε, μετά από μια επίσκεψή του στο νησί τον περασμένο Φεβρουάριο διαπίστωσε σωρεία πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων, με αποτέλεσμα να δώσει εντολή για τη διακοπή της λειτουργίας του νησιού ως ταξιδιωτικού προορισμού από τις 26 Απριλίου, για έξι μήνες. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε τουρίστες και θα πρέπει να έχει αποκατασταθεί το τεράστιο πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, με την κατεδάφιση τμημάτων της τουριστικής υποδομής, τόσο σε παραθαλάσσιες περιοχές όσο και σε δασικές εκτάσεις.
Αντιδράσεις και συνέπειες
Οι κάτοικοι του νησιού από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι είχαν προειδοποιήσει πολλές φορές για την άναρχη δόμηση στο νησί, αλλά οι φωνές τους δεν εισακούστηκαν. Χαρακτηρίζουν ως ακραία την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο του νησιού, καθώς τα λάθη που έγιναν το προηγούμενο διάστημα αναγκάζονται να τα πληρώσουν οι ίδιοι, αφού θα χάσουν το εισόδημά τους λόγω της απαγόρευσης προσέλευσης τουριστών. Η επιτροπή που έχει σχηματιστεί στο Μπορακάι από τους ντόπιους υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι μπορούν να δουλέψουν αποτελεσματικά για την αποκατάσταση των προβλημάτων, χωρίς να είναι απαραίτητο το κλείσιμο του νησιού.
Ένα πρόβλημα που αναμένεται να δημιουργηθεί είναι οι προπληρωμένες κρατήσεις που έγιναν πριν από την εντολή του εξάμηνου κλεισίματος, για τις οποίες το πιο πιθανό είναι να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι. Επίσης, ένα θέμα είναι και οι 30.000 εργαζόμενοι στο νησί, οι οποίοι για αυτό το εξάμηνο θα παραμείνουν χωρίς εργασία.