Χώρες της Ευρώπης που έχουν νομιμοποιήσει την χρήση κάνναβης

Ο αγώνας για την νομιμοποίηση της κάνναβης σε όλο τον κόσμο κρατάει εδώ και πολλά χρόνια, με τους περισσότερους υποστηρικτές της να βλέπουν βελτίωση της κατάστασης εδώ και λίγα χρόνια αφού προκειμένου να «ανοίξει» ο διάλογος χρειάστηκε η πρόσφατη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α.

Κάτι τέτοιο απαιτεί σαφώς χρόνο, και από τις δύο μεριές. Για να γίνει μία τέτοια πρόοδος, χρειάζεται σωστή και εμπεριστατωμένη έρευνα, χρειάζεται να σταματήσουν οι προκαταλήψεις, και να αντιμετωπιστεί το θέμα με ψυχραιμία και υπομονή.  Σε αυτό τον δρόμο βρίσκονται κάποιες χώρες της Ευρώπης, αν και δεν έχουν φτάσει όλες στο ίδιο σημείο.

Ποιες είναι λοιπόν οι χώρες της Ε.Ε. που επιτρέπεται η χρήση κάνναβης;

Ολλανδία

Η Ολλανδία εδώ και χρόνια είναι φημισμένη για τα πασίγνωστα coffee shops του Άμστερνταμ. Ενώ αρκετά από αυτά έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας διάφορων γκρίζων περιοχών στην νομοθεσία, οι νόμοι έχουν γίνει αρκετά ξεκάθαροι. Απαγορεύεται το να καπνίζεις στον δρόμο, και μπορείς να αγοράσεις αυστηρά μέχρι 5 γραμμάρια κάνναβης. Ωστόσο, δεν χρειάζεται κάποια συνταγή γιατρού ή κάποιο ειδικό χαρτί, παρά μόνο μία ταυτότητα που να επιβεβαιώνει ότι έχεις κλείσει τα 18 έτη της ηλικίας σου.

Γερμανία

Η χρήση κάνναβης στη Γερμανία είναι κάτι που έχει απασχολήσει τους κατοίκους των υπόλοιπων χωρών πολύ πρόσφατα. Είναι απολύτως νόμιμο για κάποιον που έχει συνταγή ιατρού να κάνει χρήση κάνναβης, αλλά ακόμη δεν είναι νόμιμη η κατοχή για λόγους διασκέδασης. Όπως και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, έτσι και στη Γερμανία, η κατοχή κάνναβης έχει απλώς αποποινικοποιηθεί, και είναι νόμιμη μόνο για όσους έχουν προβλήματα υγείας, είτε σωματικά είτε ψυχικά.

Ισπανία

Η Ισπανία βρίσκεται μεταξύ των παραπάνω χωρών καθώς έχει κάνει μεγάλη πρόοδο σε αυτό το θέμα τα τελευταία χρόνια. Ξεκινώντας με τη σωστή ενημέρωση και την απόκτηση παιδείας γύρω από το  «φλέγον» θέμα της κάνναβης, θα μπορούσαμε να πούμε πως αναμένεται στο μέλλον να ξεπεράσει το Άμστερνταμ σε φήμη αφού όλο και περισσότεροι πολίτες και πολιτικοί αποδέχονται τα θετικά οφέλη της. Σε όλη τη χώρα, η καλλιέργεια σε ιδιωτικό μέρος είναι νόμιμη, ενώ επίσης στην Βαρκελώνη, μπορείς εύκολα να βρεις όχι μόνο coffeeshops αλλά και λέσχες από τα οποία μπορείς να προμηθευτείς μέχρι και 60 γρ. το μήνα εάν είσαι άνω των 18 ετών.

Δανία

Στη Δανία η μάχη για την νομιμοποίηση της κάνναβης γίνεται εδώ και πολλά χρόνια με την ύπαρξη της Freetown που ως γνωστόν αποτελεί γκρι ζώνη. Η χρήση κάνναβης για ψυχαγωγία δεν είναι νόμιμη, αν και πολύ συχνά περνιέται απαρατήρητη από τις αρχές. Ωστόσο, η ιατρική χρήση είναι απολύτως νόμιμη. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την καλλιέργεια της η οποία είναι νόμιμη ύστερα από χορήγηση ειδικής άδειας.

Γεωργία

Στη Γεωργία η νομοθεσία για την κάνναβη μπορεί να γίνει αρκετά περίπλοκη. Πιο συγκεκριμένα, η κατοχή για προσωπική χρήση είναι νόμιμη, όχι όμως προς πώληση. Επίσης, ενώ είναι νόμιμη η χρήση για ιατρικούς λόγους, δεν υπάρχει κάποιο σύστημα μέσω του οποίου μπορεί κάποιος να την προμηθευτεί νόμιμα. Όσο για την καλλιέργεια, βρίσκεται ακόμη στη φάση της αποποινικοποίησης.

Σαφώς, υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Οι νόμοι οφείλουν να είναι ξεκάθαροι, να δρουν υπέρ των πολιτών και κατά της αύξησης της εγκληματικότητας. Πάνω από όλα χρειάζεται σωστή παιδεία, ενημέρωση και διάλογος. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να γίνει ώστε να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από «γκρι περιοχές» και ασαφείς νόμους.