Όσα πρέπει να ξέρεις για τα drones

Τα drones είναι ένα κομμάτι τεχνολογίας το οποίο αν και υπάρχει εδώ και αρκετές δεκαετίες τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλές όχι μόνο στον κόσμο του ερασιτεχνικού κινηματογράφου και της δημοσιογραφίας αλλά και στο mainstream κοινό αφού κάποιος μπορεί να βρει ένα οικονομικό drone για να ασχοληθεί σαν χόμπι με αυτό με λίγα χρήματα.

Χρήσεις

Πρακτικά, το drone είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο αν και σήμερα χρησιμοποιούμε καθημερινά για να βιντεοσκοπήσουμε και να φωτογραφίσουμε τοπία, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία.

Η αρχική ιδέα ξεκίνησε για να χρησιμοποιηθεί σε πολέμους, ιδιαίτερα για ρίψη εκρηκτικών. Πρώτα φορά σε πραγματική μάχη χρησιμοποιήθηκε το 1980 στον πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ιράκ.  Σήμερα, χρησιμοποιείται για την μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης σε περιοχές με δύσκολη πρόσβαση αλλά και για την αποστολή δεμάτων σε αστικά κέντρα.

Τι πρέπει να ξέρεις

Θα χρειαστεί να κάνεις έρευνα

Το να χειρίζεσαι ένα drone δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται εκ μέρους σου αρκετή έρευνα την οποία μπορείς να κάνεις μέσα από ενημερωτικά άρθρα στο ίντερνετ, συνεντεύξεις από ειδικούς και βίντεο. Αν σκεφτείς πως το gadget αιωρείται σε μεγάλο υψόμετρο καταλαβαίνεις πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι μπορούν να επέμβουν και να χαλάσουν τα πλάνα σου, οπότε καλό θα ήταν να κάνεις το διάβασμά σου πριν ξεκινήσεις να χειρίζεσαι το drone.

Απαραίτητη η εξάσκηση

Ένα drone για επαγγελματίες μαζί με τον εξοπλισμό του κοστίζει περίπου 2.000 ευρώ. Έτσι, καλό θα ήταν να αγοράσεις ένα πιο οικονομικό για αρχή ώστε να μάθεις να το χειρίζεσαι καλά πριν κάνεις την επένδυση.

Οι συνθήκες είναι πολύ σημαντικές

Τα drones δεν είναι απόρθητα. Υπάρχουν ορισμένες καιρικές συνθήκες στις οποίες θα ήταν καλύτερο να αποφεύγεις να το χρησιμοποιείς. Αρχικά η βροχή. Καθώς είναι λίγες οι εταιρείες οι οποίες κατασκευάζουν αδιάβροχα drones, καλό θα ήταν να την αποφεύγεις. Επίσης, τα drones δουλεύουν με έλικες και έτσι είναι αναμενόμενο πως σε περίπτωση που αυξηθούν τα μποφόρ είναι πιθανό το drone σου να σταματήσει να ανταποκρίνεται στις εντολές που του δίνεις και να χάσεις τον έλεγχο.

Τι πρέπει να προσέξεις στα πλάνα σου

Όπως και σε κάθε άλλο είδος φωτογραφίας υπάρχουν αρκετές «παγίδες» για τις οποίες αν δεν προνοήσεις είναι πολύ πιθανό να σου χαλάσουν τα πλάνα και να μην μπορείς να τα διορθώσεις. Αρχικά, πρέπει να θυμάσαι πως χρειάζονται διαφορετικοί εξοπλισμοί για διαφορετικές συνθήκες. Έτσι, εάν χρειάζεται να πάρεις πλάνα από την φύση, είναι πολύ πιθανό να σου χρειαστεί ένα φίλτρο UV ώστε να χειρίζεται τις υπεριώδεις ακτίνες. Γενικότερα, πρέπει να αντιμετωπίζουμε την φωτογραφία με drone όπως θα αντιμετωπίζαμε και την κάμερά μας. Δεν φτάνει μόνο ένας φακός.

Η λήψη μετράει

Μία φωτογραφία από υψόμετρο φαίνεται αρκετά συχνά σαν ζωγραφιά καθώς πολλοί υποστηρίζουν πως στα πλάνα με drones λείπει το βάθος. Αυτό όμως οφείλεται στον τρόπο λήψης. Η κάθετη λήψη όντως καταφέρνει να χάνει το βάθος της εικόνας αν και κάποιες στιγμές είναι απαραίτητο, όπως π.χ για λόγους χαρτογράφησης μίας περιοχής. Εάν θες να κάνεις τις φωτογραφίες σου πιο τρισδιάστατες τότε δώσε μία κλίση το πολύ 45 μοιρών.

Μη διστάζεις, πάρε το drone σου και πάρε τα βουνά!